"Ik wilde betekenisvol werk doen. Niet werk om maar geld te verdienen, zoals in een winkel, maar om iets voor de ander te betekenen. Ik merkte in mijn werk altijd al dat ik veel affiniteit had met het helpen van oudere klanten in de lingeriewinkel. Het was een speciaalzaak, dus er kwamen mensen met bijzondere wensen en het helpen van de klanten was vaak heel persoonlijk. Door de voldoening die ik haalde uit het helpen van oudere klanten, wist ik dat deze doelgroep in de zorg ook goed bij mij zou passen."
Een tweede kans
Voor Angelique begon aan het zij-instroomtraject had ze al eerder ervaring opgedaan in de zorg. "Toen ik 16 was begon ik na het afronden van de middelbare school aan een zorgopleiding. Toen ik aan het eind van mijn eerste jaar stage ging lopen, knapte ik daar erg op af. Als bleu meisje kwam ik op een afdeling met zwaar-dementerenden terecht, waar ik niet de begeleiding kreeg die ik nodig had. Ik heb dat drie weken volgehouden, tot ik begon te twijfelen of de zorg wel iets voor mij was", vertelt Angelique. Ze stopte met de opleiding en ging werken in een winkel. "Uiteindelijk heb ik twintig jaar gewerkt in een lingeriezaak."
"Door de dingen die er gebeuren in je leven denk je toch weer opnieuw na over welk werk je wil doen en wat er echt bij je past. Mijn dochters begonnen aan opleidingen, waaronder in de zorg, waardoor ik hier met een frisse blik naar ging kijken. Ik begon te balen dat ik de opleiding zelf nooit had afgemaakt. Daarnaast waren er wat veranderingen in de winkel waar ik werkte, waardoor ik op zoek ging naar iets anders. Ik was niet meer gemotiveerd. Ik heb nog een loopbaan van twintig jaar voor mij, maar wilde ik nog twintig jaar hetzelfde doen?"
De aandacht van Angelique werd ook richting de zorg getrokken, toen een van haar vier dochters werd gediagnosticeerd met diabetes op jonge leeftijd. Hierdoor raakte Angelique weer in aanraking met het zorgstelsel en moest ze veel leren over hoe ze voor haar dochter kon zorgen. "Dat opende mijn ogen. Ondanks de vervelende situatie merkte ik dat ik het leren leuk vond."
Een filmpje dat blijft hangen
"Op Facebook zag ik een filmpje van Accolade Zorg waarin een vriendin van mij vertelde over haar overstap naar de zorg via een zij-instroomtraject. Dat filmpje bleef bij mij hangen. Na een week dacht ik: Als dit zo blijft hangen, misschien moet ik hier dan iets mee. Toen heb ik die stap gezet", vertelt Angelique.
"Werk in de zorg geeft mij veel voldoening. Het is heel betekenisvol. Je komt bij mensen thuis en bent onderdeel van hun dag. Dat vind ik wel echt bijzonder. Je krijgt heel veel voldoening van als een van de mensen die je hebt mogen helpen zegt: 'Ik ben zo blij dat je er was vandaag.' Dat doet je goed", aldus Angelique. "Je ziet mensen opleven van je aanwezigheid. Dat vind ik mooie momenten. Er zijn natuurlijk ook momenten dat je geduld nodig hebt, maar ik merk dat ik dat makkelijk op kan brengen."
Op dit moment werkt Angelique op een somatische afdeling, hier wonen mensen die lichamelijke beperkingen hebben, maar waar je nog goed contact mee kan maken. "Ik zou ook nog wel meer willen leren over de zorg voor dementerenden. Hier is binnen de opleiding ook zeker de ruimte voor."
Het zij-instroomtraject is voor alle leeftijden en mensen met verschillende achtergronden. Bij wat voor mensen past het werk in de zorg? "Het is belangrijk dat je dankbaar en betekenisvol werk wil doen. Werken in de zorg geeft voldoening. Het draait niet om iets betekenen voor de economie, maar iets betekenen voor de ander. Zeker het helpen van mensen in een verpleeghuis, bij mensen die in de laatste fase van hun leven zitten, vind ik dit ontzettend waardevol."
"Je kan bij de cliënten aan de manier waarop ze in een rolstoel zitten zien hoe hun leven is geweest", vertelt Angelique. "Je hebt zorgvragers die echt op de regeltjes gericht zijn. Een meneer merkt bijvoorbeeld altijd op hoe het bestek is neergelegd en de tafel wordt gedekt. Later ben je dan ook niet verbaasd als hij vertelt dat hij een goede functie had binnen een groot bedrijf. Dat soort dingen zie je af aan kleine dagelijkse dingen en karaktertrekken, ook wanneer iemand op leeftijd is. Dat vind ik mooi om te zien."
Wil jij ook werken met liefde en aandacht?
Wij hebben een baan die past bij jou, waarin je mag groeien, leren en ontwikkelen.