Het verhaal van Jolinde Kater

Accolade Zorg: werk met betekenis in „warme omgeving”

Banner

Jolinde Kater-Mook (57) uit Maartensdijk werkt inmiddels alweer ruim drie jaar als leidinggevende bij Accolade Zorg – De Wijngaard in Bosch en Duin. Eerder was ze er coördinerend verpleegkundige. Na ‘uitstapjes’ naar HBOV, RST Zorgverleners en een hospice is ze nu terug op haar oude stek. Wat heeft Accolade dat je er niet los van komt?

Jolinde werkt tegenwoordig als leidinggevende op groepen waar bewoners met een vorm van dementie wonen. De afwisseling, de onvoorspelbaarheid, het werken met mensen die zorg nodig hebben, de mogelijkheid om iets te laten zien van Gods liefde in je leven - het zijn allemaal aspecten die haar baan „geweldig” maken. Eigenlijk moet je Accolade zelf ervaren om te snappen wat de zorgorganisatie tot zo’n mooie plek maakt, vertelt Jolinde. „Het is een heel warme, christelijke omgeving met ruimte voor iedereen. Je mag zijn wie je bent. Of je nu een reformatorische achtergrond hebt, zoals ik, of niet. De nadruk ligt hier op de kwaliteiten van bewoners en medewerkers. Die willen we graag uitvergroten en voor voetlicht halen. Dat er zoveel mensen met verschillende achtergronden wonen en werken, maakt een baan hier trouwens heel divers. Je krijgt te maken met uiteenlopende opvattingen, maar je kunt elkaar altijd aanspreken op de normen en waarden van de Bijbel.”

Achttien woongroepen

De Wijngaard is een grote zorglocatie met verschillende afdelingen en faciliteiten. In totaal zijn er achttien woongroepen: elf voor bewoners met een vorm van dementie, twee voor mensen die psychiatrische aandoening hebben, vier voor somatische cliënten en een hospice. Daarnaast biedt Accolade er intensieve neurorevalidatie voor mensen die in coma liggen, een dagbesteding, thuiszorg en faciliteiten als een brasserie, een restaurant, een kapper en een arts. „We zeggen weleens dat De Wijngaard eigenlijk een dorp is”, vertelt Jolinde. „En dan ook nog eens een dorp met een heel mooie ligging: je loopt hiervandaan zó het bos in, waar je heerlijk kunt wandelen.”

Eigen slaapkamer

Jolinde stuurt samen met de kwaliteitsverpleegkundige teams aan. „Ik ben leidinggevende van vijf woongroepen met elk zo’n acht tot negen bewoners. Die hebben allemaal een eigen slaapkamer en een gemeenschappelijke woonkamer, waar ze vaak verblijven. We bieden hen een dagstructuur om te voorkomen dat ze stil in een hoekje gaan zitten of door afleidende prikkels onbegrepen gedrag gaan vertonen. Vaste patronen en activiteiten helpen om het welzijn te vergroten. Overigens zoeken we nog vrijwilligers die met bewoners willen lezen, een spelletje spelen, bakken, wandelen. Het hoeft allemaal niet groot te zijn, soms kunnen kleine dingen er al voor zorgen dat mensen een mooie dag hebben.”

Geen gemiddelde werkdag

In haar functie houdt Jolinde zich bezig met een scala aan taken. Een gemiddelde werkdag bestaat volgens haar niet en dat vindt ze nóg een mooie kant van haar baan. „Ik start de dag meestal door bij alle groepen langs te gaan en te vragen hoe het gaat met medewerkers en bewoners. Daarna kan er van alles in mijn agenda staan: een sollicitatiegesprek, een vergadering over de roosters, een verzuimgesprek, teamoverleg.”
Elke maandag om 10.00 uur staat er iets in Jolindes agenda wat ze niet zou willen missen: de gezamenlijke weekopening in de kerkzaal. „Heel mooi om met Bijbellezen en gebed een week te beginnen. Natuurlijk komt onze christelijke identiteit ook op andere momenten van de week naar voren. Zo is er elke zondag een kerkdienst. Vrijdagmiddag hebben we een weeksluiting door predikant. Dinsdagmiddag is zangmiddag. Op groepsniveau houden pastoraal werkers Bijbelstudies met bewoners die dat willen. En onze zorgmedewerkers bidden en zingen ook geregeld met cliënten.”

Meerwaarde

Of ze het lastig vindt om als christen met een reformatorische achtergrond bij een niet-reformatorische instelling te werken? Jolinde: „Nee. Ik vind het juist mooi. Ik kan hier van meerwaarde zijn. Het is heel makkelijk om ergens te werken waar iedereen ongeveer hetzelfde denkt als jij, maar bij Accolade Zorg kun je je licht echt laten schijnen en zelf ook veel van anderen leren. Zo raakte ik pas ontroerd door een van mijn personeelsleden die haar collega wilde helpen met haar re-integratie. In eerste instantie had ze mij gebeld om te vragen of ik kon helpen, maar ik heb alleen maar op de achtergrond staan luisteren. Mijn collega vroeg aan degene die in de put zat of zij gelovig was. „Ja”, reageerde die, „maar ik ga niet zo vaak meer naar de kerk.” Mijn collega vroeg: „Vind je het goed om samen te bidden.” Ik vind het heel mooi om dit soort dingen mee te maken. En om zelf anderen te helpen. Natuurlijk loop je weleens tegen dingen aan waarvan je denkt: hoe moet ik hier nu weer mee omgaan? maar in overleg kom je er altijd uit. Als je maar goed naar elkaar luistert en in gesprek gaat over de vraag: welke waarden zijn er nu voor jou en mij in het geding?”

Personeel gevraagd

Het enige wat het werk in de ouderenzorg soms lastig maakt, is het tekort aan personeel dat in de hele zorgsector speelt. „We kunnen nieuwe mensen goed gebruiken. Dus: ben je benieuwd of de zorg of De Wijngaard iets voor jou is, kom dan gewoon eens langs en proef de sfeer”, adviseert Jolinde. „Zodra je hier binnenkomt, voel je de liefde en de gezelligheid, dat is wat ik collega’s vaak hoor zeggen. Je kunt bij ons zelfs zonder zorgervaring en -diploma aan de slag. Je krijgt dan een driedaagse training tot zorgondersteuner. Daarnaast zijn er mogelijkheden om een papa- of mamacontract af te sluiten. Daarmee is het mogelijk om hier te werken en toch je kinderen van school te halen als dat nodig is. Als christen werken in de ouderenzorg is waardevol. Juist als het leven kwetsbaar is, mogen we samen zoeken naar wat hoop en betekenis geeft. Als christen kun je daarin echt het verschil maken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan eens een kijkje op de website van Accolade Zorg.”

Wil jij ook werken met liefde en aandacht?

Wij hebben een baan die past bij jou, waarin je mag groeien, leren en ontwikkelen.

Shape

Lees meer verhalen van onze collega’s

Banner
Avtar
Shape
Simone Westerlaken

leerling verpleegkundige Thuiszorg Zeist

Zij-instromers welkom: vind jouw nieuwe pad bij Thuiszorg Zeist!

Banner
Avtar
Shape
Hendrika van Baaren

Gastvrouw in Hospice De Wijngaard

Bij Accolade werk ik in een goede sfeer, er is openheid en eerlijkheid.

Banner
Avtar
Shape
Janna Slingerland

verpleegkundige/begeleider

'Kleine momenten, groot geluk. Op de NAH-afdeling creëren we samen betekenis.'